



## 7<sup>th</sup> IDEAL VILLAGE CONFERENCE ON "RURAL TRANSFORMATION FOR SUSTAINABLE GROWTH"

ORGANIZED JOINTLY BY STANFORD IDEAL VILLAGE PROJECT, WHEELS GLOBAL FOUNDATION, PAN IIT- ALUMNI, SCIENCE FOR SOCIETY, CII, FIPA, FICCI, AARDO AND INSTITUTE OF MANAGEMENT STUDIES, BANARAS HINDU UNIVERSITY, VARANASI, INDIA ON NOVEMBER 11-13, 2022.



## 7th Ideal Village Conference IM-BHU, Varanasi, India

**Conference Agenda** 

NOVEMBER 11-13, 2022

Venue

Swatantrata Bhawan,

Banaras Hindu University, Varanasi, India

https://idealvillageconference.com/

08:00 to 19:00	Registration		
	Deep Dive Brainstorming Session on Livelihoods & Sustainability	Senate Hall	
09:00 to 13:00	Deep Dive Brainstorming Session on Health Care and Nutrition	Conference Hall	
	Please check with Track Chairs for Deep Dive Sessions on other Tracks	ТВА	
13:00 to 15:30	Exhibition Booths Setup / Poster Session Setup		
15:30 to 17:00	Tea & Snacks, Inauguration of the Exhibition		



## Inaugural Session

Venue :	atantrata Bhawan (Main Ha naras Hindu University	II) Time: From 17:00 to 18:00	
17:00 to 17:05	Floral Tribute to Mahamana Pt. & Lighting of Lamp	Madan Mohan Malaviya	
17:05 to 17:09	Manglacharan	<b>Prof. Patanjali Mishra</b> Sanskrit Vidya Dharm Vigyan Sankay, BHU	
17:09 to 17:16	Kulgeet	<b>Prof. Sangeeta Pandit</b> and team, Faculty of Performing Arts, BHU.	
17:16 to 17:20	Presentation of Bouquet & Memento to the Dignitaries on the Dias		
17:20 to 17:23	Welcome Address	<b>Prof. Sujit Kumar Dubey</b> Director, Institute of Management Studies, BHU	
17:23 to 17:27	About Ideal Village Conference	<b>Prof. Kanwaljeet J. S. Anand</b> Stanford University, California	
17:27 to 17:32	About WHEELS Global Foundation	Sri Arjun Malhotra Co-founder HCL Group WHEELS Global Foundation	
17:32 to 17:52	Address by the Chief Guest	Sri Surya Pratap Shahi Honorable Cabinet Minister for Agriculture, Agriculture Education & Agriculture Research, Uttar Pradesh	
17:52 to 18:00	Presidential Address	<b>Prof. Sudhir Kumar Jain</b> Vice-Chancellor, BHU	
18:00 to 18:03	Vote of Thanks	<b>Prof. H.P. Mathur</b> Dean, Institute of Management Studies, BHU	
Master of Ceremony: Dr. Padmini Ravindranathan, MMV, BHU			

Talk by Distinguished Invitees			
Emcee	<b>Dr. Nandini Tandon,</b> CEO, IndUS Setu Global Foundation, Pravasi Bhartiya Divas Awardee & Uttar Pradesh Ratna Awardee		
18:10 to 18:15	AARDO Programs	<b>Dr. Manoj Nardeosingh</b> Secretary General, AARDO	
18:15 to 18:25 (Online)	Impact investing for Rural Development	<b>Dr. V. Anantha Nageswaran</b> National Chief Economic Advisor	
18:25 to 18:30	Global development programs at Stanford University	<b>Prof. Kanwaljeet J. S Anand</b> Conference Co-Chair	
18:30 to 18:40	Role of the Gates Foundation in Rural Development	Ms. Archna Vyas Deputy Director, Gates Foundation, Program Advocacy & Communications	
18:40 to 18:45	Ideal Village Projects	<b>Dr. Sundar Kamath</b> Program Co-Chair, Sanmina Corp.	
18:45 to 18:55	WHEELS Global Foundation Projects	Sri Suresh Shenoy Program Co-Chair, WHEELS USA	
18:55 to 19:00	Vision for Rural Transformation	Sri Rajat Gupta WHEELS Board Chair	

19:00 to 19:05	Release of the Souvenir
19:05 to 19:15	Vote of Thanks
19:15 to 19:30	Break - move to Dinner Hall

During the Conference Dinner	
19:30 to 19:40	Sri Sunil Gavaskar, Cricket Legend (video from Australia)
19:40 to 20:00	Ms. Asha Jadeja, Jadeja Motwani Foundation, Palo Alto, CA

Conference Dinner

08:00 to 18:00 Reg

Registration

## **Plenary Session 1**

#### Venue: Main Hall, Swatantrata Bhawan

Time: 09:00 to 11:00

Plenary Session 1-A Healthcare & Nutrition		(09:00 to 09:40)
09:00 to 09:05	Introduction of Plenary Speaker <b>Prof. Kanwaljeet J. S. Anand,</b> Stanford University	05 Min
09:05 to 09:40	Plenary Talk by <b>Sadguru Sri Madhusudan Sai</b> Founder, Sri Sathya Sai University for Human Excellence; Humanitarian & Spiritual Guru	35 Min

Plenary Session 1-B Water & Sanitation		(09:40 to 10:20)
09:40 to 09:45	Introduction of Plenary Speaker <b>Smt. Gauri Kumar,</b> <i>Former</i> Secretary, Govt. of India; Chair, WHEELS Water Council	05 Min
09:45 to 10:20	Plenary Talk by <b>Hon. Gajendra Singh Shekhawat</b> Union Minister of Jal Shakti, Govt. of India	35 Min (Online)

Plenary Session 1-C Sustainable Agriculture & Farming		(10:20 to 11:00)
10:20 to 10:25	Introduction of Plenary Speakers by <b>Dr. Sanjeeb Behera</b> , Head, IEC Division, AARDO	05 Min
10:25 to 10:45	Sri L. Prabhakar, Exec. VP, Social Investments, ITC Mission Sunehra Kal: Integrated Village Support Systems	20 Min
10:45 to 11:00	Plenary Talk by <b>Dr. Babu U. V.</b> Head (R&D), Himalaya Wellness Company	15 Min

11:00 to 11:15	Tea/Coffee Break; Visit Exhibition & Posters
----------------	--

#### Parallel Track Sessions

Parallel Track 1Healthcare & Nutrition(11:15 to 13:15)(Main Hall		-
CO-CHAIRS	<ol> <li>Prof. Kanwaljeet J.S. Anand, Stanford University, CA (Moderator)</li> <li>Dr. Raj Shah, Founder &amp; President SmartCareDoc, WGF Health Council</li> <li>Dr. Raj Bhayani, Federation of Indian Physicians' Associations (FIPA)</li> </ol>	
	Speakers	
11:15 to 11:30	Dr. Rahul Gupta, Director, US Office of National Drug Control Policy Prevention of Substance Abuse and Suicides in Rural Areas	15 Min
11:30 to 11:45	Dr. Raj Shah, Chair, WGF Health Council Closing Rural Healthcare Access Gaps through Telemedicine	15 Min
11:45 to 12:00	Sri Anand Kadali, Secretary, Sri Sathya Sai Annapoorna Trust Addressing Nutrition needs for Mothers & 1 Million Children	15 Min
12:00 to 12:15	Dr. Meena Chintapalli, Founder, S.A.I. Institute of Educare, USA The Magic of Nurture in the First 1,000 Days of Human Life	15 Min
12:15 to 12:30	Dr. Shruti Prabhu, Public Health, Sathya Sai Sanjeevani Hospital A Compassionate Healthcare Model for Universal Health Coverage	15 Min (Online)
	Panel Discussion	
	Prof. V. N. Mishra, Department of Neurology, IMS, BHU	
12:30 to 1:15	Dr. K.K. Tripathi, Department of Medicine (Nephrology), IMS, BHU	35 Min
12.30 (0 1.15	Dr. Bindu Kansupada, Vice-Chair, Health Council of WGF	
	Dr. Jawahar Shah, Homeopathy & AYUSH Expert, Mumbai	
	Pre-Recorded Videos Available on Conference Website	
Prof. Amita Gupta (Johns Hopkins University, Maryland, USA) Prevention of TB & HIV in Rural Populations		15 Min
Dr. Rajiv Shah (President, Rockefeller Foundation, New York, USA) The Power and Potential for Prevention in Rural Healthcare		15 Min
Sri Chintu Patel (Amneal Pharmaceuticals, New Jersey, USA)		15 Min
Role of Essential Generic Medicines for Rural Healthcare		
Dr. Shiv Sarin (Director, Liver Institute of India) Screening for Liver Disease in Rural India		15 Min
Dr. Pushpa Tandon (National Cancer Institute, Maryland, USA) Oral Cancer Screening in Rural Populations		15 Min
Dr. Carl Britto, Harvard Medical School & The Children's Hospital, Boston, MA, USA Enhancing access to critical care services through an indigenously developed tele-ICU model in India		15 Min

Parallel Track 2	Water & Sanifation	15 to 13:15) Senate Hall)
CO-CHAIRS	<ol> <li>Ms. Gauri Kumar IAS, WHEELS Water council, Former Secret India</li> <li>Dr. Ranjan Ghosh, IIM-Ahemdabad, WHEELS Water Council</li> <li>Sri Yogesh Andlay, WHEELS Water Council</li> </ol>	ary, Govt. of
	Speakers	
11:15 to 11:30	Ms. Vini Mahajan, Secretary, Dept. of Water & Sanitation, Govt. of India Water & Sanitation Programs In Villages	15 Min
11:30 to 11:45	Ms. Gauri Kumar IAS, WHEELS Water Council Collaboration Between Champions and Lessons for Sustainable Scalability for Source Augmentation	15 Min
11:45 to 12:00	Ms. Roopa Mishra, Joint Secretary, Housing & Urban Affairs Building Strategies for Bridging the Gaps, through Collaborative Governance	15 Min
12:00 to 12:15	Dr. Maneesha Ramesh, Provost, Amrita Vishwa Vidyapeetham Multi-Modal Technology to Solve Rural India's Water Crisis & Sanitation Deficits	15 Min
12:15 to 12:45	Panel Moderator: Dr. Ranjan Ghosh IIM-Ahmedabad	30 Min
	Sri Joe Fernandes, President & Co- Founder, IIT-IITCommunity Engagement in the Rejuvenation of TraditionalWater BodiesSri Surendra Makhijia, SVP, Jain Irrigation SystemsCorporate Sector Role in Holistic Water ManagementSri Yogesh Andlay, WHEELS Water CouncilTechnology for Sustainable Water Management	
Online Keynotes		
12:45 to 13:00	Dr. Cecilia Tortajada, Institute of Water Policy, Singapore Water and Environment Management - Policy Imperatives	15 Min
13:00 to 13:15	Dr. Asit Biswas, University of Glasgow, UK Integrated Water Management: Practice and Policy Perspectives	15 Min

/		-	
Parallel Track 3	Sustainable Agriculture & Farming	15 to 13:15) erence Hall)	
CO-CHAIR	<ol> <li>Dr. Sanjeeb Behera, Head, IEC Division, AARDO</li> <li>Sri J. A. Chowdary - Entrepreneur, Innovator, Investor</li> </ol>		
	Moderator - Dr Sanjeeb Kumar Behera, AARDO		
11:15 to 11:35	Prof. Moni Madaswamy, Prof. Emeritus, Shobhit Institute of Engineering & Technology Enhancing Farmers' Income through Strategic Agri- Informatics	20 Min	
11:35 to 11:55	<b>Dr. Bramha Suman Tripathi,</b> General Manager Agronomy – Millet, Mustard and Spring corn, Corteva Agriscience	20 Min	
11:55 to 12:15	<b>Dr. Arabinda K Padhee</b> , Principal Secretary, Agriculture & Farmers Welfare Department, Govt. of Odisha <i>Climate Change and Agriculture in India</i>	20 Min (Online)	
12:15 to 13:15	Rural Entrepreneurs Panel - Sri J. A. Chowdary	60 Min	
Dr. Siva	<b>M. Tangatooru</b> , CEO, Jama Botanics, & Turf Pearl Agritech Smart and Collaborative Farming		
Sri Krishnan Pallassana, Country Head, India Digital Green Strengthening Agency, Income and Resilience of Small Scale Farmers in India			
Ms. Anu Meena, Founder, Agrowave Transforming Agriculture Supply Chain			
Ms. Sukanya Chakravorty, Founder, SMP Agro Processing			
	Dr. Renuka Karandikar, Founder, Bioprime		
13:15 to 14:00	Lunch & Learn, Visit Exhibition & Posters		



## Plenary Session 2

#### Venue: Main Hall, Swatantrata Bhawan

Time: 14:00 to 15:30

Plenary Session	n 2-A Education & Skill Development	14:00 to 14:30
14:00 to 14:30	<ul> <li>Fireside Chat:</li> <li>Dr. Nandini Tandon (Host) UP Ratna Award, Co-Founder, IndUS Setu Global Foundation</li> <li>Mr. Arun Nanda (Chair) Chairman &amp; Founder, Mahindra Holidays &amp; Resorts</li> <li>Mr. Arjun Malhotra, Co-Founder, HCL Technologies; Board Chair, Magic Edtech; WHEELS Global Council</li> <li>Padma Bhushan Mr. S. Ramadorai, former TCS CEO; National Skill Development Advisor (Online)</li> </ul>	30 Min

Plenary Session	n 2-B Energy & Environment	14:30 to 15:00
14:30 to 14:32	Introduction of Plenary Speakers Dr. Rahul Walawalkar, President (IESA) and MD (CES India)	2 Min
14:32 to 14:46	Plenary Talk by <b>Mr. Chetan Solanki</b> , "Solar man of India", Energy Swaraj Foundation & IIT-B <i>Energy and Climate Change in the Rural Context</i>	14 Min
14:46 to 15:00	Plenary Talk by <b>Mr. Alok Kumar</b> Secretary, Ministry of Power <b>Policy and Regulatory Affairs of Rural Power Sector</b>	14 Min

Plenary Session	2-C Livelihoods & Sustainability	15:00 to 15:30
15:00 to 15:02	Introduction of Plenary Speakers Dr. Smita Siddhanti, President, EnDyna Inc, WHEELS Council	2 Min
15:02 to 15:16	Plenary Talk by <b>Dr. R. S. Sodhi</b> , Managing Director, Anand Milk Union Limited (AMUL) <i>Rural Empowerment and Sustainable Livelihoods through</i> <i>Cooperatives</i>	14 Min
15:16 to 15:30	Plenary Talk by <b>Mr. Balaji Ganapathy</b> , CSR Global Head, Tata Consulting Services <i>Corporate Support for Building India's Rural Economy</i>	14 Min
15:30 to 16:00 Tea/Coffee Break; Visit Exhibition & Poster		

Parallel Track Sessions			
Parallel Track	<b>‹</b> 4	Education & Skill Development	o 18:00) ain Hall)
<ul> <li>CO-CHAIRS</li> <li>1. Dr Nandini Tandon, UP Ratna, Co-Founder, IndUS Setu Global Foundation</li> <li>2. Dr. Kannan Moudgalya, Dept. of Chemical Engineering, IIT-B, WHEELS Council</li> <li>3. Prof. K. Srikanta Murthy, VC, Sri Sathya Sai University for Human Excellence</li> <li>4. Sri T. Kalyan Chakravarty, Exec. Director, PanIIT Alumni Reach for India Foundation</li> <li>5. Sri Hitendra Ghosh, IIT-Kharagpur Alumni, ECE '58, Co-Founder, Pan-IIT Alumni</li> </ul>		ouncil ence	
		Speakers	
16:00 to 16:15	5	Ms. Bhuvana Santhanam, Head, Global Outreach, Sai Global Foundations Education Model for Uplifting all Children in Rural Areas	15 Min
16:15 to 16:30		<b>Prof. Kannan Moudgalya</b> , Dept. of Chemical Engineering, Systems & Control, Founder & Director, "Spoken Tutorials" Program, IIT-Mumbai <i>Offline Public Education Programs in Regional Languages</i>	15 Min
16:30 to 16:40	)	Sri Pradeep Goyal, Ekal Vidyalaya Growth and Vision for Child Education at the Grass-Roots Level	10 Min
16:40 to 16:50	)	Sri Jitendra K. Routray, Head of CSR, Renew Power Ground Realities of Youth Skill Development in Rural Areas	10 Min
16:50 to 17:00	)	Mrs. Sarika Pandey, Gram Pradhan of Paniyara Village, Varanasi, UP Skill Development among Women in Rural Areas	10 Min
17:00 to 17:10	)	Shri Ashank Desai, PanIIT Alumni Foundation; WHEELS India The Pan-IIT Approach to Vocational Skilling in Jharkhand	10 Min
17:10 to 17:20	)	Shri G. Srinivasan, Co-Founder & Director, Rural Shores Imparting Digital Skills to Rural Youth in India & USA	10 Min
17:20 to 17:30	)	Ms. Preeti Singh, Director of CSR Activities, Magic EdTech Online Platform for Early Education and Academic Success	10 Min
17:30 to 18:00		Question & Answer	30 Min

Parallel Track 5	Enorgy & Environment	) to 18:00)
	Energy & Environment (Se	nate Hall)
	1. Dr. Rahul Walawalkar, President (IESA) and MD (CES India)	
CO-CHAIRS	2. Sri Indrajit Chatterjee, WHEELS Global Foundation	
CO-CHAINS	3. Dr. Rashi Gupta, Founder & MD, Vision Mechatronics	
	4. Dr. Ashok Das, Co-Founder & CEO, SunMoksha	
	Speakers	
16.00 to 16.15	Sri Gauranga Das, Govardhan Eco Villages	15 Min
16:00 to 16:15	Learning about Renewable Energy by Recycling in Nature	T2 MIN
10-15 to 10-20	Ms. Svati Bhogle, Founder, Sustaintech India Private Limited	1 - 0.4%
16:15 to 16:30	Implementation of Clean Cooking Technologies in Villages	15 Min
16:30 to 16:45	Sri Nitin Akhade, Director (Rural), Customized Energy Solutions	15 Min
10:30 10 10:45	Energy needs of Rural Small and Medium Scale Industries	T2 MIN
	Dr. Mayilvelnath Vivekananthan, WHEELS Global Foundation	
16:45 to 17:00	Green Hydrogen: Challenges and Opportunities for rural	15 Min
	economy in India	
17:00 to 17:15	Dr. Rashi Gupta, Founder & MD, Vision Mechatronics Pvt. Ltd.	15 Min
17.00 to 17.15	E-mobility for the Last Mile Connectivity in Rural Areas	
	Dr. Nitin Labhsetwar, Chief Scientist, CSIR National	
17:15 to 17:30	Environmental Engineering Research Institute	15 Min
	Environmental Impact in context of Rural Energy Transition	
17:30 to 18:00	Question & Answer	30 Min



Parallel Track 6	Livelihoods & Sustainability	0 to 18:00) rence Hall)
CO-CHAIRS	<ol> <li>Ambassador Pradeep Kapur, Smart Village Development, WHEE</li> <li>Dr. Smita Siddhanti, President, EnDyna, WHEELS Council</li> <li>Ms. Priya Naik, President &amp; CEO, Samhita Social Ventures</li> </ol>	LS Council
	Speakers	
16:00 to 16:15	Sri Siddharth Tripathi, Jharkhand Villages Swavalamban Rural Self Reliance Principles for Sustainable Employment	15 Min
16:15 to 16:30	Dr. Satish Chetwani, Director, Electrical Research & Development Association Integrated Smart Village Model for Scaling Rural Livelihoods	15 Min
16:30 to 16:45	Ms. Meera Shenoy, Founder, Youth4Jobs, Jobs for Disabled Youth Toward Inclusive Development: Creating Opportunities for Disabled Village Youth	15 Min
16:45 to 17:00	Sri Arun Jain, Chairman & MD, Intellect Design Arena Designing Models of Scalability for Rural Livelihoods	15 Min
17:00 to 17:15	Ms. Priya Naik, President & CEO, Samhita Social Ventures Livelihoods Accelerator	15 Min
17:15 to 17:30	<ul> <li>Sri Digvijay Choudhari, President, SOBUS, WHEELS Global</li> <li>Foundation</li> <li>Catalyzing an Ecosystem for Sustainable, Scalable, Social Impact</li> <li>Startups</li> </ul>	15 Min
17:30 to 17:45	Dr. Vibha Gupta, Chairperson, Magan Sangrahalaya, Wardha Towards Economy of Permanence and Rural Livelihoods	15 Min
17:45 to 18:00	Dr. Jayanthi Ravi, Secretary, Auroville Foundation Holistic Development and Sustainable Livelihoods	15 Min
18:30 to 20:00	Special Cultural Programme	
	Conference Gala Dinner	
20:00 to 22:00	Fireside chat with Sadhguru Jaggi Vasudev, Founder, ISHA Fo	undation



08:00 to 14:00 Registration

## **Plenary Session 3**

#### Venue: Main Hall, Swatantrata Bhawan

Time: 09:00 to 11:00

Session 3-A	National Ideal Village Movement for Rural Transformation (09:00	to 09:30)
09:00 to 09:10	Dr. Sundar Kamath, SVP & CTO, Sanmina, Inc. Rural Transformation - National Ideal Village Movement	10 Min
09:10 to 09:20	Sri B. Thiagarajan, MD, Blue Star Limited; CII National Council Industry Role and Partnership in Rural Transformation	10 Min
09:20 to 09:30	Sri Manoj Kumar Singh, Jt. Secretary, UP Government, Agriculture Production Commissioner Public-Private Partnerships In Rural Transformation	10 Min
Session 3-B	Role of IITs in Rural Transformation: (09:30) A panel discussion by Dean/Directors of IITs	to 11:00)
09:30 to 09:36	Moderator & Chair: <b>Mr. Pradeep Gupta</b> , Pan-IIT Alumni Co- Founder; Chairman, Cyber Media Group	6 min
09:36 to 09:44	<b>Prof. Vikash Kumar Dubey</b> , Dean, Research & Development, IIT-BHU	8 Min
09:44 to 09:52	<b>Prof. Amit Prashant</b> , Dean, Research & Development, IIT- Gandhinagar	8 Min
09:52 to 10:00	Prof. K. N. Satyanarayana, Director, IIT -Tirupati	8 Min
10:00 to 10:08	<b>Prof. Virendra Kumar Vijay</b> , IREDA Chair, CRDT, IIT–Delhi and Coordinator, Unnat Bharat Abhiyan	8 Min
10:08 to 10:16	<b>Prof. Sandeep Sangal</b> , Department of Materials & Metallurgical Engineering, IIT-Kanpur	8 Min
10:16 to 10:24	<b>Prof Suman Chakraborty</b> , Dean, Sponsored Research; Head of Mechanical Engineering, IIT-Kharagpur	8 Min
10:24 to 10:32	Prof. Amarendra Kumar Das, Dept. of Design, IIT-Guwahati	8 Min
10:32 to 10:40	Prof. Anand B Rao, Head of CTARA, IIT-Mumbai	8 Min
10:40 to 11:00	Question & Answer	20 Min

11:00 to 11:15

#### **Tea/Coffee Break; Exhibition & Poster**

Parallel Workshop 1	Holistic Village Development	(11:15 to 13:15) (Main Hall)
CO-CHAIRS	<ol> <li>Dr. Sundar Kamath, SVP &amp; CTO, Sanmina, Inc.</li> <li>Sri Digvijay Choudhari, President, SOBUS</li> </ol>	
	Speakers	
11:15 to 11:30	Sri Saurabh Lall, CEO Model Gaon Program	15 Min
11:30 to 11:45	Sri Vasant Deendayal, Deendayal Research Institute	15 Min
11:45 to 12:00	<b>Dr. Prashant Pawar,</b> Dean, Sri Vithal Education & Research Institute SVERI), Pandharpur	15 Min
12:00 to 12:15	Sri Alok Varma, Project Director, Samuday HCL Foundation	15 Min
12:15 to 13:05	Open Discussion	50 Min
13:05 to 13:15	Concluding Remarks by Chair	10 Min
Parallel Workshop 2	Addressing Mental Health Needs	(Senate Hall)
Parallel Workshop 2 CHAIR	Addressing Mental Health Needs Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford University	(Senate Hall)
· · · · ·		(Senate Hall)
· · · ·	Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford University	(Senate Hall) 15 Min (Video Message)
CHAIR	Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford University Speakers	15 Min
CHAIR 11:15 to 11:30	Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford University Speakers Sri Sri Ravi Shankar, Art of Living	15 Min (Video Message)
CHAIR 11:15 to 11:30 11:30 to 11:45	Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford University Speakers Sri Sri Ravi Shankar, Art of Living Dr. Ishan Shivanand, Founder, Yoga of Immortals Hon. Minister Dr. Kailesh Jagutpal, Minister of Health	15 Min (Video Message) 15 Min
CHAIR 11:15 to 11:30 11:30 to 11:45 11:45 to 12:00	Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford UniversitySpeakersSri Sri Ravi Shankar, Art of LivingDr. Ishan Shivanand, Founder, Yoga of ImmortalsHon. Minister Dr. Kailesh Jagutpal, Minister of Health & Wellness, Mauritius National AssemblyMs. Mrinalini Ravi, The Banyan Mental Health	15 Min (Video Message) 15 Min 15 Min
CHAIR 11:15 to 11:30 11:30 to 11:45 11:45 to 12:00 12:00 to 12:10	Prof. Kanwaljeet J. S. Anand, Stanford University Speakers Sri Sri Ravi Shankar, Art of Living Dr. Ishan Shivanand, Founder, Yoga of Immortals Hon. Minister Dr. Kailesh Jagutpal, Minister of Health & Wellness, Mauritius National Assembly Ms. Mrinalini Ravi, The Banyan Mental Health Innovation Network, Chennai	15 Min (Video Message) 15 Min 15 Min 10 Min

Parallel Workshop 3	Microfinance & Credit Facilities	Conference Hall
CHAIR	CHAIR Sri Suresh V. Shenoy, President, WHEELS Global Four	
	Speakers	
11:15 to 11:30	Sri K. S. Rao, Aditya Birla Capital Group	15 Min
11:30 to 11:45	Sri Govind Singh, Utkarsh Small Finance Bank, Varanasi	15 Min
11:45 to 11:55	Sri Mukul Jaiswal, Cashpor Micro Credit, Varanasi	10 Min
11:55 to 12:05	<b>Prof. Rakesh Singh,</b> Department of Agricultural Economics, IAS, BHU	10 Min
12:05 to 13:05	Open Discussion	60 Min
13:05 to 13:15	Concluding Remarks by Chair	10 Min

13:15 to 14:00	Lunch & Learn: Exhibition & Posters



## **Plenary Session 4**

Venue: Main Hall, Swatantrata Bhawan

Time: 14:00 to 15:30

Best Practices Competition Launch		
14:00 to 14:20	Dr. Sundar Kamath & Prof. Kanwaljeet J. S. Anand Vision & Mission, Application Process, Logistics	20 Min
14:20 to 14:40	Sri Suresh Shenoy & Sri Arjun Malhotra Selection Process, Awards & Benefits of participation	20 Min
Rural Transformation at State Level		
14:40 to 15:00	Sri Manoj Kumar Singh, Jt. Secretary, UP State Government, Agriculture Production Commissioner (APC)	20 Min
15:00 to 15:20	<b>Dr. Jayanti Ravi</b> , Secretary, Auroville Foundation; <i>Former</i> Principal Secretary, Gujarat State Government	20 Min
15:20 to 15:30	Concluding Remarks by Chair	10 Min

15:30 to 16:00

**Tea/Coffee Break; Exhibition Closes** 



Parallel Workshop 4	Empowerment & Social Inclusion	16:00 to 18:00 (Conference Hall)
CO-CHAIRS	Amb. Pradeep Kapur & Dr. Smita Siddhanti	
16:00 to 16:10	Hon. Mr. Alan Ganoo, Minister of Land Transport & Light Rail, Foreign Affairs, Regional Integration & International Trade, Mauritius National Assembly	10 Min
16:10 to 16:20	Prof. Virender Kumar Vijay, CRDT, IIT-Delhi	10 Min
16:20 to 16:30	Prof. Gaurav Marathe, Professor, IIM- Ranchi	10 Min
16:30 to 16:40	Dr. Kavita Kapur, WGF Council	10 Min (Online)
16:40 to 16:50	Sri Ajay Kumar, Social Worker	10 Min
16:50 to 17:00	Dr. Chandra Shekar Pran, Teesri Sarkar	10 Min
17:00 to 17:50	Discussion	50 Min
17:50 to 18:00	Concluding Remarks by Chair	10 Min

Parallel Workshop 5	One Rupee App for Social Impact	16:00 to 18:00 (Senate Hall)
16:00 to 16:20	Sri J.A. Chowdary, Entrepreneur, Innovator, Investor, Founding Director - Software Technology Parks India; India Startup Festival	20 Min
16:20 to 16:40	Sri Deenanath Harapanahalli, Founder & CEO, Lifecykul,	20 Min
16:40 to 17:40	App Demo and Discussion	60 Min
17:40 to 18:00	Concluding Remarks by Chair	20 Min

## Valedictory Session

Swatantrata Bhawan (Main Hall)		18:00 to 20:00
18:00 to 18:05	Floral Tribute to Mahamana Pt. Madan Mohan Malaviya	
18:05 to 18:10	Kulgeet	<b>Prof. Sangeeta Pandit</b> and team, Faculty of Performing Arts, BHU.
18:10 to 18:15	Presentation of Bouquet & Memento to the Dignitaries on the Dias	
18:15 to 18:20	Welcome Address	<b>Prof. Sujit Kumar Dubey</b> Director, Institute of Management Studies, BHU
18:20 to 18:30	Track Highlights & Action Plan	Dr. Sundar Kamath
18:30 to 18:40	Healthcare & Nutrition	Prof. K.J.S. Anand
18:40 to 18:50	Water & Sanitation	Ms. Gauri Kumar
18:50 to 19:00	Sustainable Agriculture & Farming	Dr. Sanjeeb Behera
19:00 to 19:10	Education & Skill Development	Dr. Nandini Tandon
19:10 to 19:20	Energy & Environment	Dr. Rahul Walawalkar
19:20 to 19:30	Livelihoods & Sustainability	Amb. Pradeep Kapur
19:30 to 19:40	Participants View (10 min.)	Two Participants
19:40 to 19:50	Presidential Address	<b>Dr. V.K. Shukla</b> Rector, Banaras Hindu University
19:50 to 20:00	Vote of Thanks	<b>Prof. H.P. Mathur</b> Dean, Institute of Management Studies, BHU